Vācijas parlaments tieši Līgo dienā apstiprināja pretrunīgi vērtēto likumprojektu, kura mērķis ir piesaistīt vairāk kvalificētu viesstrādnieku, lai mazinātu darbaspēka trūkumu valstī. Iespējams, ka šī likumprojekta normas var kļūt par pamatu arī citu ES valstu līdzīgiem likumiem. Likumprojekts paredz ieviest tā dēvēto punktu sistēmu, kurā ņemta vērā profesionālā pieredze un citi faktori. Līdzīgu sistēmu jau izmanto, piemēram, Kanāda.

Reklāma

Tā, piemēram, paredzēts atvieglot ieceļošanas noteikumus informācijas tehnoloģiju speciālistiem, kuriem nav universitātes grāda, bet ir cita kvalifikācija. Tāpat likumprojekts arī paredz, ka patvēruma meklētāji Vācijā, kuri ieradušies pirms 29. marta un kuriem ir gan kvalifikācija, gan darba piedāvājums, var saņemt uzturēšanās atļauju kā profesionāļi, ja atsauc savu patvēruma pieteikumu. Augsti kvalificētiem darba ņēmējiem būs atļauts uz Vāciju pārvest arī lielāku skaitu radinieku, ja vien viņi spēs tos uzturēt.

Vācija jau gadiem ilgi cīnās ar nepieciešamību piesaistīt vairāk kvalificētu darba ņēmēju no valstīm ārpus Eiropas Savienības. Eksperti apgalvo, ka esošā darbaspēka novecošanās dēļ valstij katru gadu vajadzīgi aptuveni 400 000 kvalificētu imigrantu. 

Vācijas nodarbinātības pārvalde jūnijā paziņoja, ka pagājušajā gadā darbaspēka trūkums bija vērojams 200 no aptuveni 1200 izvērtētajām profesijām, salīdzinot ar 148 profesijām iepriekšējā gadā. 

Pārvalde norādīja, ka šajā sarakstā iekļuvuši autobusu vadītāji, viesnīcu un restorānu apkalpojošais personāls, kā arī ar metālapstrādi saistīto profesiju pārstāvji. Vācijā ir grūtības aizpildīt vakances arī slimnieku kopēju un bērnu aprūpētāju, būvnieku, automehāniķu, kravas automašīnu vadītāju, arhitektu, farmaceitu un informācijas tehnoloģiju speciālistu profesijās.

Nevar noliegt, ka likumprojekta kritiķi uzskata, ka šādi "rada jaunus stimulus nelegālajai imigrācijai", pavērs ceļu mazkvalificētu imigrantu ievešanai, ļaus nelegālajiem imigrantiem izvairīties no izraidīšanas un samazinās ieceļošanai pieprasītās vācu valodas zināšanas. Kritiķi arī uzsver, ka Vācijā ir nevis par maz imigrantu, bet gan par daudz ieceļotāju, kas nevēlas integrēties.