Lauksaimniecības nozares stabilizēšanai Zemkopības ministrija plāno ieviest aizdevuma programmu ar kopējo pieejamo finansējumu 16,9 miljonu eiro apmērā, liecina ZM sagatavotais rīkojuma projekts tiesību aktu portālā.

Reklāma

Cietušajām nozarēm, tostarp ganāmo mājlopu audzēšanas, piena lopkopības, kā arī graudu, rapšu un kartupeļu nozarei, plānots ieviest bezprocentu aizdevuma programmu ar atmaksas termiņu līdz diviem gadiem.

Kopumā programmā paredzēts finansējums 16 941 975 eiro apmērā, tostarp 3 348 415 eiro būs Eiropas Savienības (ES) ārkārtas atbalsta finansējums, bet 13 593 560 eiro – valsts atbalsts. Piešķirto finansējumu plānots prasīt no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". ZM finansējumu plāno izlietot līdz 2024. gada 31. janvārim.

Vienlaikus zaudējumu segšanai augļu un ogu nozarē paredzēts novirzīt 3 448 365 eiro no ES piešķirtā ārkārtas atbalsta, teikts rīkojuma projektā.

ZM, veicot nozaru izvērtējumu, lai noteiktu nelabvēlīgās tirgus un klimatiskās situācijas visvairāk skartās nozares Latvijā, kurās lauksaimniekiem būs iespēja saņemt finansiālo atbalstu, secinājusi, ka lielākie ekonomiskie zaudējumi salīdzinājumā ar šo nozaru izlaides vērtību 2022. gadā ir ganāmo mājlopu, tostarp liellopu, aitu, kazu un zirgu, audzēšanas, piena lopkopības un augļu un ogu nozarēs. Šīm nozarēm prognozētie ekonomiskie zaudējumi 2023. gadā pārsniedz 20% no 2022. gada izlaides vērtības.

ZM skaidro, ka mazā lopbarības augu ražība būtiski palielinājusi lopbarības izmaksas, kas veido vienu no nozīmīgākajām izmaksu pozīcijām lopkopības nozarē. Kopējās lopbarības izmaksas 2023. gadā salīdzinājumā ar 2022. gadu varētu palielināties par 20,6 miljoniem eiro, paredz ZM.

Tāpat ministrijā piebilst, ka graudkopībā klimatiskie apstākļi būtiski ietekmē graudaugu ražību un kopražas. Savukārt 2023. gada pavasarī Latvijas augļkopji būtiski cieta no pavasara salnu postījumiem.

Apsekošanas dati liecina, ka kopumā cietušas 284 saimniecības un 2413 hektāri augļkopības platību, kas ir 23% no kopumā deklarētajām augļkopības platībām. Ministrijā uzsver, ka šajā nozarē pašlaik nav pieejams saprātīgs apdrošinātāju piedāvājums, tāpēc šīs platības reāli nav iespējams apdrošināt, un tas nozīmē, ka neviens no pieteiktajiem hektāriem nav apdrošināts.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.