No 1. marta spēkā stājušās paaugstinātās akcīzes nodokļa likmes alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām, tabakas aizstājējproduktiem.

Interesants un pozitīvs fakts ir tas, ka šoreiz akcīzes nodokļa politika ir saskaņota Baltijas valstu līmenī. Nākamo trīs gadu laikā pakāpeniskas akcīzes nodokļu likmes izmaiņas alkoholam, tabakas izstrādājumiem, kā arī naftas un dabasgāzes produktiem plāno ieviest arī kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija. Arī izstrādājot Latvijas likumprojektu, Finanšu ministrija ir ņēmusi vērā kaimiņvalstīs piemērotās likmes.

Tā kā akcīzes preces nav pirmās nepieciešamības preces, tad tiek uzskatīts, ka tās neietekmēs iedzīvotāju iespējas iegādāties pirmās nepieciešamības preces. 

Taču vienlaikus katra akcīzes palielināšana izdara spiedienu uz akcizēto preču lietotāju rocību, un, jo augstākas akcizēto preču cenas, jo lielāka ir motivācija izmantot kontrabandas produktus. Tāpat pieaug arī kontrabandas grupējumu motivācija nodarboties ar nelegālo preču tirdzniecību. Tas nozīmē, ka uzraugošajām institūcijām ir pastiprināti jāapkaro kontrabandas grupējumu darbība un loģistika.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.