Apdrošināto mājokļu skaits Latvijā katru gadu pieaug, un 2023. gadā jau puse jeb 50,5% no apdzīvotajiem mājokļiem bija apdrošināti, informēja Latvijas Bankas pārstāvji.

Reklāma

Lai gan ar atšķirīgiem seguma līmeņiem, tomēr gandrīz visi mājokļu apdrošināšanas līgumi iekļauj arī aizsardzību pret dabas katastrofu radītajiem zaudējumiem, kas pēdējos gados strauji palielinās, norāda Latvijas Bankas pārstāvji. 

2023. gadā Latvijā katrs piektais atlīdzības pieteikums privātpersonu mājokļu apdrošināšanā bija saistīts ar dabas katastrofu radītiem zaudējumiem, un kopējās izmaksātās atlīdzības sasniedza 7,6 miljonus eiro. 

Vēl nopietnāku situāciju statistikas dati izgaismo, ja kopā aplūko visos apdrošināšanas veidos un arī juridiskajām personām izmaksātās apdrošināšanas atlīdzības par dabas katastrofu radītajiem zaudējumiem – 2023. gadā tie bija 23,8 miljoni eiro. Šā gada jūlija vētras un lietavu radītie zaudējumi vēl nav pilnībā kompensēti, bet līdz oktobra vidum atlīdzībās jau izmaksāti 18,6 miljoni eiro un rezervēti vēl 5,8 miljoni eiro. Vienlaikus Latvijas Banka norāda, ka 33% aptaujāto mājokļu īpašnieku teic, ka viņiem ir grūti pateikt, pret kādiem riskiem ir apdrošināts viņu īpašums.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.