Dabasgāzes sadales sistēmas operators AS "Gaso" iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai jaunus dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifus, kas no nākamā gada paredz palielinājumu gan tarifu mainīgajai daļai, gan fiksētajai daļai.

Tarifu grozījumu projektā paredzēts, ka fiksētais ikmēneša maksājums mazākajiem patērētājiem ar atļauto slodzi līdz sešiem kubikmetriem stundā 2024. gadā pieaugs par 1,32 eiro (bez PVN) mēnesī, bet tarifa mainīgā daļa pieaugs par 0,06 eiro (bez PVN) par kubikmetru.

Izmaiņu rezultātā 79% dabasgāzes plīts lietotāju ikmēneša maksājums pieaugs vidēji par 1,45 eiro (bez PVN). Savukārt apkures lietotājiem ar vidējo ikmēneša patēriņu 2500 kilovatstundas (kWh) apkures sezonā mēneša vidējais maksājums pieaugs par 9,32 eiro (bez PVN), bet patērētājiem ar atļauto slodzi no 6,1 līdz 10 kubikmetriem stundā fiksētā maksājuma pieaugums būs par 3,22 eiro (bez PVN) mēnesī. "Tarifu izmaiņas saistītas ar izmaksām nepārtrauktas un drošas dabasgāzes sadales sistēmas darbības nodrošināšanai, kuras AS "Gaso" nevarēja atgūt tarifu periodā, būtiski samazinoties lietotājiem nodotās dabasgāzes daudzumam. Lietotājiem nodotais dabasgāzes daudzums 2023. gadā, visticamāk, nesasniegs 8,5 teravatstundas (TWh), kas ir par 33% mazāk par 2023. gada spēkā esošo tarifu aprēķinā izmantoto lietotājiem nodoto dabasgāzes daudzumu," skaidro AS "Gaso" valdes priekšsēdētāja Ilze Pētersone-Godmane, norādot, ka dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu tarifs ir paredzēts 4,5 gadu ilgam periodam, proti, no 2021. gada 1. jūlija līdz 2025. gada 31. decembrim. "Līdz ar to par jaunu pilno tarifu projektu varēsim runāt ne agrāk kā 2025. gadā. Taču jāņem vērā, ka atbilstoši dabasgāzes sadales pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikai AS "Gaso" ir tiesības pārskatīt tarifu struktūru starp tarifu periodiem gadījumos, ja tiek konstatētas būtiskas lietotājiem nodotā dabasgāzes daudzuma vai atļautās slodzes izmaiņas tarifu grupās, un noteikt sadales pakalpojuma tarifus, ja tarifu periodā veidojas negatīva starpība starp atļautajiem un faktiskajiem ieņēmumiem un nepieciešams veikt plānoto ieņēmumu korekciju. Diemžēl 2023. gadā ir izpildījušies visi priekšnosacījumi," klāsta I. Pētersone-Godmane, uzsverot, ka šobrīd vēl ir pāragri secināt, kādi varētu būt dabasgāzes sadales tarifi jaunajā regulatīvajā tarifu periodā.

AS "Gaso" klientu skaits salīdzinājumā ar pagājušā gada nogali ir samazinājies teju par 16 tūkstošiem. Lielākais kritums bijis mājsaimniecību segmentā, kas dabasgāzi izmantoja ēdiena gatavošanai.

Sava enerģija

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikācijas saturu atbild "Latvijas Avīze".