AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") lauksaimniekiem samazina apgrozāmo līdzekļu aizdevumu likmi, nosakot fiksēto gada likmi 3,5% apmērā.

Atvieglojumi ieviesti, lai lauksaimniecības ražai sliktu laikapstākļu sezonā un augstu kredītlikmju apstākļos atbalstītu lauksaimniekus.

Apgrozāmo līdzekļu aizdevumu programmas īstenošanai kopumā ir paredzēts 31 miljons eiro.

"Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš informē, ka sadarbībā ar Zemkopības ministriju ieviesti divus svarīgi uzlabojumi. 

Pirmkārt, apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem ir ieviesta fiksēta gada likme 3,5% apmērā. Samazināto aizdevuma likmi "Altum" piemēros jaunajiem apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem un tas būs būtisks atbalsts lauksaimniekiem, gatavojoties nākamā gada ražas sezonai.

Otrs jauninājums ir tas, ka lauksaimnieki "Altum" apgrozāmo līdzekļu aizdevumu varēs arī izmantot, lai segtu 2023. gada neapmaksātos parādus pret piegādātājiem.

Fiksētās likmes apmērs būs atkarīgs no uzņēmumam pieejamā "de minimis" atbalsta apjoma. Ar apgrozāmo līdzekļu aizdevumu nevar refinansēt komercbanku vai nebanku aizdevēju piešķirtos kredītus.

Atvieglojumu ieviešanai papildu finansējumu programmai novirzīja Zemkopības ministrija. Apgrozāmo līdzekļu aizdevumi lauksaimniekiem, zivsaimniekiem un mežsaimniekiem tiek izsniegti saskaņā ar šā gada 7. novembrī Ministru kabinetā apstiprinātajiem noteikumu grozījumiem.

"Altum" šoruden valsts atbalsta programmās ieviesusi arī citus atvieglojumus uzņēmumiem. Mazo un vidējo uzņēmumu izaugsmes projektiem, tai skaitā lauksaimniekiem un zivsaimniekiem, 12 mēnešus no aizdevuma izsniegšanas sākuma termiņa jauniem aizdevumiem aptuveni uz pusi samazināja kopējo likmi. Ilgtspējas projektiem "Altum" papildus 12 mēnešus no aizdevuma izsniegšanas sākuma termiņa samazina arī mainīgās likmes fiksēto daļu par 0,5% punktiem.

Kreditēšanas veicināšanai bankās "Altum" ieviesusi divu veidu atvieglojumus garantiju instrumentiem. 

Pirmkārt, ieviesta 0% garantijas prēmija uz visu garantijas darbības termiņu jauniem ilgtspējīgiem projektiem. 

Otrkārt, visām komersantu garantijām, tai skaitā garantiju termiņa pagarinājumiem un palielinājumiem, garantijas prēmija ir samazināta par 50% uz visu garantijas darbības termiņu. Tas ļauj samazināt uzņēmuma izmaksas, bankas aizdevumam piesaistot "Altum" garantiju.

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kur 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs - Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs - Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.