Turpmākajos gados Latvijā un visā Baltijas jūras reģionā sagaidāms būtisks atjaunojamo energoresursu (AER) saražotas enerģijas pieaugums, teikts AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) publicētajā pārvades sistēmas operatora ikgadējā novērtējuma ziņojumā.

Reklāma

Ziņojumā prognozēts, ka gada elektroenerģijas patēriņš Latvijā no 7106 gigavatstundām (GWh) 2022. gadā turpmāko desmit gadu laikā pieaugs līdz 7543 GWh pēc konservatīvā un līdz 8093 GWh pēc optimistiskā attīstības scenārija. Prognozējot iespējamo elektroenerģijas bilanci, secināts, ka pēc konservatīvā scenārija tuvākajos gados saglabāsies Latvijas spēja saražot valstij nepieciešamo elektroenerģiju 82–86% apmērā, bet pēc 2030. gada tiks pārsniegta 100% robeža.

Šo iemeslu dēļ par elektroenerģijas apgādes tīkla prioritātēm līdz 2030. gadam uzskatāma balansēšanas jaudu attīstība, kas par īpašu prioritāti kļūs pēc 2025. gada, kad paredzēta atslēgšanās no starpvalstu energoapgādes tīkla BRELL – šo jaudu attīstības nepieciešamība pavērs jaunas biznesa iespējas. Savukārt pēc 2030. gada par prioritāti kļūs starpsavienojumi uz Igauniju, Zviedriju, Vāciju un Lietuvu, kā arī iekšējā augstspriegumu 330 kilovoltu (kV) pārvades tīkla pastiprināšana.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.