Zupas piestāv rudenim un ziemai, jo, ja ēdiens ir karsts, tas noteikti sasildīs. Zupa var būt bagātīga un sātīga arī bez gaļas. Ir arī tādas zupas, kas palīdzēs mazliet zaudēt svaru, – bieži strebjot zupu, būsi paēdis, bet ne smagi pārēdies. Un jo vairāk garšu, jo šādas plānās zupiņas ir neparastākas un arī veselīgas. Bet šoreiz iedvesmai - vistas zupiņa uz vistas buljona bāzes pret saaukstēšanos.

Reklāma

Sastāvdaļas

Buljonam:

  • 1 vista (1,5–2 kg)
  • 3 sīpoli
  • 3 burkāni
  • 6 ķiploka daiviņas
  • 2,5 cm gara svaiga ingvera sakne
  • 12 melno piparu graudu
  • 4 krustnagliņas
  • 1 tējkarote sāls

Zupai:

  • 2 sīpoli
  • 2 čili pākstis – attīrītas no sēklām un sasmalcinātas
  • 1–2 ēdamkarotes sasmalcinātu ķiploku
  • 1–2 ēdamkarotes svaiga sasmalcināta ingvera

Pagatavošana

Nomazgā vistu no ārpuses un iekšpuses un liek lielā katlā. Vienā sīpolā iespiež krustnagliņas, pārējos sīpolus sagriež četrās daļās. Liek katlā sīpolus, burkānus, ķiploka daiviņas, ingvera ripiņas, piparus, pieber sāli, pielej ūdeni. Katlam uzliek vāku un uzvāra ūdeni. Tad vāku noņem, samazina liesmu, buljonu noputo un uz lēnas uguns vāra 1–1,5 stundas (laiku pa laikam nosmeļot putas).

Sagatave - vistas buljons.

Izņem no buljona vistu un atdzesē. 

Buljonu turpina vārīt (vēl aptuveni stundu) uz lēnas uguns, līdz šķidrums samazinājies aptuveni uz pusi.

Vistai novelk ādu, gaļu sagriež gabaliņos, liek traukā un atdzesē.

Lai pagatavotu zupu, atdzisušajam buljonam nosmeļ taukus no virskārtas. Pievieno maltos ķiplokus un ingveru, čili piparus un sīki sagrieztus sīpolus, uzvāra. 

Pieliek vistas gaļu un vēl pavāra uz lēnas uguns 5 minūtes. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.

Pasniedz pavisam karstu ar grauzdētu maizīti, kas ierīvēta ar svaigu ķiploku.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.