Zupa ir viens no vieglāk un tajā pašā laikā sarežģītāk gatavojamiem ēdieniem. Tās var pagatavot pārdesmit minūtēs vai vārīt vairākas stundas. Tomēr zupām ir kas vienojošs – tās silda nosalušos, apmierina izsalkušos. It īpaši - sātīga zupa ar gaļu. Vien jāielāgo, ka zupai jāļauj ievilkties – nevajadzētu to ēst tūlīt pēc uzvārīšanas, bet dot laiku visām garšām saspēlēties.

Reklāma

Biešu zupa ar ribiņām

Biešu zupa ar ribiņām.

Sastāvdaļas

  • 400 g žāvētu ribiņu
  • 2 puslitra burciņas marinētu biešu
  • 2 kārbas konservētu pupiņu
  • 200 g šampinjonu
  • 5 kartupeļi
  • 4 burkāni
  • sīpols
  • ķiploks
  • sāls, pipari
  • garšvielas pēc izvēles
  • olīveļļa

Aukstā ūdenī liek vārīties kūpinātās ribas. Tikmēr nomizo un sarīvē burkānus, nomizo kartupeļus un sagriež kubiņos, šampinjonus sasmalcina. Ribiņas pavāra 10–15 minūtes, tad pieliek kartupeļus. Burkānus, sīpolus, ķiplokus un sēnes apcep uz pannas nelielā eļļas daudzumā, pievieno zupai. Ribas izņem no zupas un atdala gaļu no kauliem.

Liek klāt bietes un zem tekoša ūdens noskalotas pupiņas. Pēc garšas pievieno garšvielas. Kad kartupeļi mīksti, katlu noceļ no plīts un ļauj zupai kādas 10 minūtes ievilkties.

Šajā zupā iederas karijs.

Puravu zupa ar malto gaļu

Puravu zupa ar malto gaļu.

Sastāvdaļas

  • 1 l dārzeņu buljona
  • 500 g maltas liellopa gaļas
  • 700 g puravu
  • 200 g kausēta siera
  • mazs čili pipars
  • sāls, pipari
  • ēdamkarote miltu
  • eļļa

Puravus nomazgā un sagriež ripiņās (var izmantot arī zaļās lapas). Čili piparam izņem sēklotni un pašu sasmalcina.

Sakarsētā eļļā apcep malto gaļu, pievieno puravus un čili, sāli un piparus. Pārkaisa miltus un, ātri maisot, apcep.

Liek katlā, pārlej buljonu (vai ūdeni) un vāra uz lēnas uguns 15 minūtes. Īsi pirms gatavības iemaisa kausēto sieru.

Pasniedz ar saldo krējumu, bet diētiskāk – mazliet ierasina ķirbju eļļu.

Svaigu kāpostu zupa ar āboliem

Svaigu kāpostu zupa ar liellopu gaļu un āboliem.

Sastāvdaļas

  • 700 g liellopa gaļas
  • 1 maza kāpostgalviņa (ja lielāka, pietiks ar pusi vai ceturtdaļu)
  • 2 skābi āboli (antonovka)
  • 2 burkāni
  • 3 kartupeļi
  • 1 sīpols
  • 1 pētersīļa sakne
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • 5–7 melno piparu graudi
  • 2 lauru lapas
  • sāls
  • zaļumi: dilles, pētersīļi, selerija

Pagatavošana

Gaļu sagriež lielos gabalos un liek katlā, pārlej ūdeni, uzvāra, noputo.

Burkānus, pētersīļa sakni, sīpolu nomizo, sagriež un apcep. Pievieno apceptos dārzeņus un vāra aptuveni stundu. 10 minūtes pirms vārīšanas beigām pieber sāli, piparus un lauru lapas. Izņem gaļu, sagriež sīkāk.

Kartupeļus nomizo un sagriež salmiņos, pievieno zupai. Kāpostu sašķērē vai saēvelē. Pārkaisa sāli un mazliet pamīca ar rokām.

Gaļas gabaliņus un kāpostus pievieno zupai un vāra 10–15 minūtes. Sarīvē nomizotus ābolus un pieliek zupai. Uzliek vāku un ļauj 15 minūtes ievilkties.

Pasniedzot bagātīgi pievieno sagrieztus zaļumus. Tos pasniedz atsevišķi, lai katrs var izvēlēties sev tīkamākos.

Zaļumi.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.