Tradicionālā Ziemassvētku štole galdā tiek celta Vācijā, Austrijā un arī citviet pasaulē. Vienkāršākās štoles ceptas no saldas rauga mīklas, ko var papildināt ar rozīnēm, mandelēm, lazdu riekstiem, marcipānu vai pat biezpienu. Galvenais - beigās kārtīgi pārziest ar izkausētu sviestu un pārbērt ar pūdercukuru.
Sastāvdaļas
- 1 kg miltu
- 100 g rauga
- ½ litra piena
- 200 g cukura
- 450 g sviesta
- 1 citrona rīvēta miziņa
- ½ tējkarotes kardamona pulvera
- ½ tējkarotes rīvēta muskatrieksta
- 10 g sāls
- 500 g rozīņu
- 100 g citrona sukāžu
- 100 g apelsīna sukāžu
- 150 g mandeļu
- 100 g sviesta
- 125 g pūdercukura
- 2 ēdamkarotes vaniļas cukura
Pagatavošana
1. Miltos (nedaudz, pāris ēdamkarotes) iedrupina raugu, pievieno 2 tējkarotes cukura un pielej nedaudz piena, visu sajauc putriņā, apsedz ar dvieli un liek siltumā uzrūgt 45 minūtes. Pēc tam pievieno atlikušos miltus un pienu, cukuru, mīkstu sviestu, rīvētu citrona miziņu, garšvielas, sāli un visu kārtīgi samīca.
2. Citronu un apelsīnu sukādes, mandeles sasmalcina un kopā ar rozīnēm pievieno mīklai. Samīca. Mīklu saveļ bumbas formā un atstāj uz 45 minūtēm rūgt. Tad vēlreiz izmīca.
3. Mīklu izrullē kā taisnstūri apmēram 25x35 cm izmērā. Vidus daļa ir nedaudz plānāka nekā garās malas. Tad taisnstūri saloka uz pusēm garenvirzienā, lai virsējā daļa ir nedaudz novirzīta no apakšējās. Štoli liek uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un atstāj vēl 35 minūtes uzbriest.
4. Cepamo plāti liek līdz 200 °C sakarsētā cepeškrāsnī un cep 80 minūtes.
5. Sviestu izkausē, vēl karstu štoli pārklāj ar izkausētu sviestu un bagātīgi apkaisa ar pūdercukura un vaniļas cukura maisījumu.