Katrai saimniecei salāti atšķirsies, pat ja izmanto vienu recepti. Viena salātiem pievino desu, cita liek klāt arī nēģus vai siļķi. Bet var būt tikai kartupeļu salāti, piemēram, pārsteidzošais zilais kartupelis ar linsēklu eļļu.
Kartupeļu un selerijas salāti
Šie salāti varētu būt arī kā pamats fragmentārajam rasolam. Šiem salātiem var pievienot gan vārītus burkānus un bietes, gan marinētus gurķus vai sēnes, kā arī vārītu vai cepeša gaļu (kā attēlā), siļķi.
Sastāvdaļas
- 500 g kartupeļu
- 500 g selerijas saknes
- 300 g skābu ābolu
- 500 g skābā krējuma
- 2–3 ēdamkarotes mārrutku
- 2–3 ēdamkarotes cukura
- Sāls
Pagatavošana
1. Kartupeļus un selerijas sakni atsevišķi novāra ar mizu. Atdzesē, notīra un sagriež kubiņos.
2. Ābolus nomizo, izņem serdes un sagriež kubiņos. Sastāvdaļas liek traukā un samaisa.
3. Mērcei skābajam krējumam pievieno mārrutkus, cukuru un sāli, visu sajauc. Mērci pārlej pāri salātiem un samaisa.
Klasika – kartupeļu salāti
Asumiņu un pikantumu piešķir sinepes un malti pipari
Salātiem
- 6–8 vidēji kartupeļi
- 2 burkāni
- 4 marinēti gurķi
- 5 olas
- 500 g vārītas liellopa gaļas
- 1 kārba (ap 250 g) konservētu zaļo zirnīšu
Mērcei
- 1 glāze majonēzes
- 1 glāze skābā krējuma
- 2 ēdamkarotes sinepju
- Sāls
- Svaigi malti melnie pipari
Pagatavošana
1. Burkānus un kartupeļus novāra ar visu mizu. Jāraugās, lai nepārvārās. Karsto ūdeni nolej, pārlej ar aukstu ūdeni un atdzesē. Kartupeļus un burkānus nomizo, sagriež mazos kubiņos. Olas cieti novāra, noloba un smalki sagriež. Gurķus smalki sagriež. Gaļu sagriež šķēlēs, tad – smalkos gabaliņos. Zirnīšus notecina. Visas sagrieztās sastāvdaļas savieno un sajauc.
2. Mērcei savieno majonēzi, skābo krējumu, sinepes, sāli, piparus un rūpīgi sajauc. Pagaršo, ja nepieciešams, tad pievieno vēl kādu no sastāvdaļām. Mērci pārlej salātiem un rūpīgi sajauc.
Pilsētas salāti
Sastāvdaļas
Salātiem
- 8–10 vidēji kartupeļi
- 4 olas
- 4 marinēti gurķi
- 200 g doktordesas
- 1 kārba (ap 250 g) konservētu zaļo zirnīšu
Mērcei
- 1 glāze majonēzes vai skābā krējuma
- 2 ēdamkarotes sinepju
- Sāls
- Svaigi malti melnie pipari
Pagatavošana
1. Kartupeļus novāra ar visu mizu. Jāraugās, lai nepārvārās. Karsto ūdeni nolej, tad pārlej ar aukstu ūdeni un atdzesē. Kartupeļus nomizo un sagriež mazos kubiņos. Olas cieti novāra, atdzesē aukstā ūdenī, tad noloba un smalki sagriež. Gurķus smalki sagriež. Desu sagriež šķēlēs, tad smalkos gabaliņos. Zaļos zirnīšus notecina. Visas sagrieztās sastāvdaļas savieno kopā un sajauc.
2. Mērcei savieno majonēzi vai skābo krējumu ar sinepēm, sāli, pipariem un rūpīgi sajauc. Pagaršo, ja nepieciešams, tad pievieno vēl kādu no sastāvdaļām. Mērci pārlej pāri salātiem un rūpīgi sajauc.
Veģetārais rasols
Klasiskā rasola sastāvā likto gaļu vai desu var aizstāt ar pupiņām.
Sastāvdaļas
Salātiem
- 8 vidēji kartupeļi
- 2 burkāni
- 2 marinēti gurķi
- ½ svaiga garā gurķa
- 4 olas
- 1 kārba (ap 250 g) konservētu pupiņu
- 1 kārba (ap 250 g) konservētu zaļo zirnīšu
Mērcei
- 1 glāze grieķu jogurta
- 2 ēdamkarotes sinepju vai mārrutku
- Sāls
- Svaigi malti melnie pipari
Pagatavošana
1. Burkānus un kartupeļus novāra ar visu mizu. Jāraugās, lai nepārvārās. Karsto ūdeni nolej, dārzeņus pārlej ar aukstu ūdeni un atdzesē. Kartupeļus un burkānus nomizo, sagriež mazos kubiņos. Olas cieti novāra, noloba un smalki sagriež. Marinētos un svaigos gurķus smalki sagriež. Zirnīšus un pupiņas notecina. Visas sagrieztās sastāvdaļas savieno kopā un sajauc.
2. Mērcei savieno jogurtu, sinepes vai mārrutkus, sāli, piparus un rūpīgi sajauc. Pagaršo, ja nepieciešams, tad pievieno vēl kādu no sastāvdaļām. Mērci pārlej pāri salātiem un rūpīgi sajauc.
Kartupeļu salāti ar saceptu cauraudzīti
Vieglāks variants: cauraudzīša vietā var likt liesa cepeša šķēles.
Sastāvdaļas
- ½ kg jauno kartupeļu
- 200 g svaigas cauraugušas cūkgaļas
- 1 tējkarote eļļas
- Rupja sāls
- Rupji malti melnie pipari
- 3 mazi sīpoli
- 4 ēdamkarotes etiķa
- Sāls
- ½ tējkarotes cukura
- 2 tējkarotes sasmalcinātu pētersīļu
Pagatavošana
1. Mazus nemizotus jaunos kartupeļus rūpīgi nomazgā un novāra, tad atdzesē. Pēc izvēles kartupeļus var atstāt veselus vai pārgriezt uz pusēm.
2. Cauraugušu cūkgaļu sagriež pēc izvēles garenās strēmelēs vai smalkos kubiņos. Pannu uzkarsē un viegli ieziež ar eļļu. Gaļu saber pannā un maisot apcep. Kad cūkgaļa gatava, to vēl karstu pārber kartupeļiem un visu izmaisa. Pārkaisa ar sāli un svaigi maltiem pipariem.
3. Sīpolus notīra, sagriež ripiņās, saber bļodiņā un pārlej ar verdošu ūdeni, patur 3 minūtes un ūdeni nolej. Etiķi sajauc ar sāli un cukuru, tad pārlej pāri sīpolu ripām un noslogo. Pēc 10 minūtēm sīpolu ripas sadala gredzenos un pārklāj pāri kartupeļiem. Visu pārkaisa ar sasmalcinātiem pētersīļiem.
Rasols ar nēģiem
Sastāvdaļas
- 8 kartupeļi
- 2 vidēji burkāni
- 4 cieti novārītas olas
- 300 g auksta cūkgaļas cepeša
- 2 nēģi
- 2 marinēti gurķi
- 4 saldskābi āboli
Mērcei
- 1 glāze majonēzes
- 1 glāze skābā krējuma
- ½ tējkarotes rīvēta muskatrieksta
Pagatavošana
1. Atsevišķi novāra kartupeļus, burkānus un olas, tad atdzesē un notīra. Visas sastāvdaļas sagriež smalkos kubiņos.
2. Cepeti un nēģus sagriež tik smalkos kubiņos kā dārzeņus. Āboliem izgriež serdi un sagriež smalkos kubiņos. Gurķus sagriež smalkos kubiņos, nedaudz noslogo, tad nolej lieko šķidrumu.
3. Mērcei sajauc majonēzi, skābo krējumu un sarīvētu muskatriekstu un ļauj 5 minūtes ievilkties.
4. Visas salātu sastāvdaļas savieno lielā bļodā, sajauc un ļauj 15 minūtes ievilkties, tad pārlej mērci, salātus sajauc, pārliek lielā bļodā un pasniedz.
Šī rasola garšas vērtība ir vienmērīgi smalki sagrieztās sastāvdaļas. Vienādas salātu sastāvdaļas labi sajaucas un dod vienmērīgu garšu.
1.4 °C































































































































































































































































