Pievienojot sviestam garšaugus, garšvielas, kaltētus tomātus, marinētus gurķus, olīvas, anšovus vai ko citu, tā garša tiek bagātināta. Uzziežot šādu sviestu uz maizes šķēles, tā kļūst par gardu uzkodu. Bagātinātais sviests arī labi sader ar gaļas un zivju ēdieniem, kartupeļiem un sieru.
Šāda sviesta pagatavošana neprasa daudz pūļu un laika. Sviestu laikus izņem no ledusskapja, jo tam jābūt mīkstam. Tad pievieno sīki sagrieztas piedevas un saputo ar dakšiņu, putojamo slotiņu, blenderi vai virtuves kombainu.
Lai šādu sviestu ar piedevām būtu vieglāk uzziest uz maizes, tam var pievienot nedaudz olīveļļas.
Var pagatavot nelielā daudzumā tūlītējai apēšanai vai sarūpēt vairākām maltītēm – tad saveļ veltnīti, ietin pārtikas plēvē vai sviestpapīrā un uzglabā ledusskapī. Pasniedzot sviestu sagriež šķēlēs.
Zaļumu sviests
- 100 g sviesta
- 2–3 pētersīļa zariņi
- dilles
- loki
Sviestu saputo, sajauc ar sīki sakapātiem pētersīļiem, dillēm un lokiem. Labi sader ar kartupeļu biezeni, dārzeņiem, zivīm, franču maizi.
Ķiploku sviests
- 100 g sviesta
- 2 ķiploka daiviņas
- pustējkarote citrona sulas
- sāls
Mīkstam sviestam pievieno sīki sakapātas ķiploka daiviņas, citrona sulu, sāli un saputo.
Ar saulē kaltētiem tomātiem
- 100 g sviesta
- 7 saulē kaltēti tomāti
- 2 bazilika zariņi
Saulē kaltētos tomātus sīki sagriež, bazilika lapiņas sakapā. Pievieno mīkstam sviestam un ar dakšiņu saputo viendabīgā masā.
Ar zilā pelējuma sieru
- 100 g sviesta
- 100 g zilā pelējuma siera Dor Blue
- 2 piparmētras zariņi
Mīkstam sviestam pievieno sadrupinātu zilā pelējuma sieru, sīki sakapātas piparmētras lapiņas un ar dakšiņu sastrādā viendabīgā masā.
Var ziest uz brokastu sviestmaizes, lieliski garšo ar liellopa gaļu un kartupeļiem.
Ar šķiņķi
100 g sviesta
- 150 g šķiņķa
- 1 tējkarote sinepju vai mārrutku
- pustējkarote citrona sulas vai ābolu etiķa
- sāls pēc garšas
Šķiņķi divas reizes samaļ un iemaisa saputotā sviestā. Kad izveidojusies viendabīga masa, pievieno sinepes vai mārrutkus, citrona sulu vai ābolu etiķi, sāli un samaisa.
Ar anšoviem
- 100 g sviesta
- 3–4 anšovi
- lociņi
Mīkstu sviestu sablendē ar sagrieztiem lociņiem un anšoviem. Labi sader ar ceptu vai grilētu zivi, interesanta garšu saspēle ar liellopa gaļu.
Ar marinētiem gurķiem
- 100 g sviesta
- 2 mazi marinēti gurķīši
- pustējkarote citrona sulas
- malti melnie pipari
- sāls
Mīkstam sviestam pievieno sīki sagrieztus marinētos gurķīšus, citrona sulu, sāli un piparus. Ar putojamo slotiņu visu rūpīgi sajauc.
Lai bagātinātu garšu un sviestam piešķirtu zaļu krāsu, var pielikt sīki sagrieztus spinātus.
Ar kaņepēm
- 100 g sviesta
- 100 g kaņepju staka
- sāls pēc garšas
Ja gribas, lai kaņepju sviesta garša nav pārāk intensīva, sviestu un staku ņem vienādā daudzumā. Ja kārojas izteiktākas kaņepju garšas, masai pievieno mazāk sviesta.
Garšas dažādošanai var pielikt maltus melnos piparus, sīpolu pulveri, kaltētus garšaugus.
Kaņepju sviestu var pievienot putrai.