Noslēdzot Bioloģiskās pārtikas mēnesi septembri, piecas bioloģiskās saimniecības un pārstrādes uzņēmumi dažādos reģionos vērs durvis, dodot iespēju ikvienam izzināt bioloģiski sertificētu produktu tapšanas stāstus - no rūpēm par augsni upeņu laukā līdz gatavošanas niansēm, cepot smaržīgas bio bagetes.

Reklāma

Atvērto durvju diena bioloģiskajās saimniecībās un pārstrādes uzņēmumos norisināsies jau šīs nedēļas nogalē. 

Sestdien, 30. septembrī, no plkst.12 līdz 15 piecas bioloģiski sertificētas saimniecības un pārstrādes uzņēmumi gaidīs ikvienu interesentu, kas vēlas ielūkoties bioloģiskās pārtikas ražošanas aizkulisēs un izzināt bioloģiskās lauksaimniecības pamatprincipus.

"Tā ir iespēja ne tikai atklāt jaunas garšas produktu degustācijās, bet arī iepazīt bioloģiskās saimniekošanas metodes. 

Varbūt kādam šis pasākums būs pamudinājums pašam sākt nodarboties ar bioloģisko lauksaimniecību," 

norāda biedrības "Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija" projektu vadītāja Ieva Liepniece.

Mārupes novadā, būs iespēja ielūkoties augļkopības saimniecībā Dabas gardumi, kur audzē avenes, upenes, jāņogas, ērkšķogas, ābolus, plūmes u.c. Ražu Sprižu ģimene pārstrādā veselīgos gardumos - no 100% bioloģiski sertificētām izejvielām. Saimniecei Ievai īpaši tuvi ir vērtīgie sausserži, kas augļudārzos Latvijā popularitāti iemantojuši tikai nesen.

Siguldas novada Inčukalna pagastā durvis apmeklētājiem vērs Rāmkalni BIO maiznīca, kas piedāvā ne tikai pēc senām receptēm no bioloģiski sertificētām izejvielām gatavotu tradicionālo rudzu maizi, ko cep īstā malkas krāsnī, bet arī Itālijai un Francijai raksturīgus maizes veidus - čabatas un bagetes. Turklāt saimnieks Viktors Grūtups pats audzē arī rudzus, no kā gatavo miltus maizes cepšanai.

Šogad atvērtajā Griķu rezidencē Rēzeknes novadā viesus gaidīs un par bioloģisko ražošanu stāstīs Aleksejs un Jūlija Danilini no augkopības saimniecības Liepkalns. Atbraukušajiem būs iespēja nogaršot dažādas uzkodas no zaļajiem griķiem un griķu miltiem, kā arī griķu pienu, tēju un kafiju.

Dabai draudzīgas vīnogu audzēšanas un vīndarīšanas interesenti tiks gaidīti saimniecībā Mazburkas. Saimniecībā ir viens no lielākajiem bio vīna dārziem Latvijā - četru hektāru platībā. 

Viesus uzņems arī saimniecības "Mazburkas" saimniece Gunta Niedra.

Vēl "mazajā Toskānā" Tukuma pusē saimnieki Gunta un Uldis Niedras nodarbojas ar aitkopību, un abu jomu savienošana atspoguļo bioloģiskās lauksaimniecības būtību, nodrošinot pilna cikla saimniekošanu.

Savukārt Lipsku ģimene saimnieko Siguldas novada Krimuldas pagastā. Saimniecībā Absolūts ēd nepilnos piecos hektāros no agra pavasara līdz vēlam rudenim aug bioloģiskie dārzeņi, bet populārie mikrozaļumi pieejami arī ziemas sezonā. Ilze un Juris savā daudzveidīgajā bioloģiskajā saimniecībā gatavo arī dārzeņu, zaļumu, ogu un sēņu pulverus, kā arī dažādas sukādes.

Kā ziņots, Bioloģiskajā septembrī ar dažādām aktivitātēm un kampaņām Eiropas Savienībā tiek veicināta izpratne par bioloģiskās lauksaimniecības priekšrocībām, piemēram, lielāku spēju pielāgoties klimata pārmaiņām, bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu, augstākiem dzīvnieku labturības standartiem, tīrāku vidi un veselīgāku sabiedrību, izslēdzot ķīmisko pesticīdu ietekmi.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.