Makaroniem ir daudz vērtīgu īpašību. Tie ir salīdzinoši lēti, tos ir viegli pagatavot, tie ātri pārstrādājas, un tajos ir daudz ogļhidrātu, kas sniedz enerģiju. Vēl viens milzīgs pluss –makaronus viegli kombinēt ar dažādiem produktiem: dārzeņiem, sieru, gaļu un zivīm.
Padomi
- Ar makaroniem sader pipari, baziliks, raudene un timiāns.
- Vārot makaronus, uz 1 l ūdens ņem 100 g makaronu un 10 g sāls.
- Liek verdošā sālsūdenī un vāra uz lēnas uguns, līdz mīksti, bet vidū vēl stingri.
- Makaronus nedrīkst pārvārīt – mīksti un pusizjukuši tie līdzinās pusjēlai maizes šķēlei.
- Makaroni jāpasniedz uzreiz pēc pagatavošanas, jo ar katru mirkli tie kļūst arvien mīkstāki.
- Mērce jāiecilā rūpīgi, bet ātri, jo auksti makaroni ir vēl nevēlamāks variants par izjukušiem.
- Makaroniem ir augsta uzturvērtība. Tie satur šķiedrvielas, vitamīnus, minerālvielas, cieti un augu valsts olbaltumvielas. Īpaši vērtīga ir pilngraudu pasta.
- Pasta satur saliktos ogļhidrātus, kas sastāv no glikozes. Šie ogļhidrāti tiek izmantoti tūlītējai enerģijas ieguvei un nepārvēršas taukos.
- Pilngraudu pastas šķiedrvielas un minerālvielas samazina toksīnu daudzumu organismā.
Makaronu salāti ar šķiņķi un dārzeņiem
Sastāvdaļas
- 200 g pastas
- 150 g kūpināta šķiņķa
- 150 g ķirštomātu
- 1 paprika
- 1 avokado
- 1 sarkanais sīpols
- puse iepakojuma salātlapu
- 1 saišķītis pētersīļu
- sauja diedzētu redīsu sēklu
Mērcei:
- 200 ml bezpiedevu jogurta
- 1 ēdamkarote bazilika pesto
- 2 ķiploka daiviņaspuscitrons
Pagatavošana
Novāra pastu un atdzesē. Šķiņķi, avokado un papriku sagriež gabaliņos, ķirštomātus pārgriež uz pusēm, sīpolu sakapā. Visu pievieno atdzesētajai pastai un sajauc.
Pētersīļus sakapā, sajauc ar diedzētajiem redīsiem un salātlapām, pārkaisa pastas salātiem.
Gatavo mērci –
jogurtam pievieno rīvētas ķiploka daiviņas, bazilika pesto, citrona sulu un visu sajauc.
Mērci pārlej salātiem pirms pasniegšanas, lai tie neatsulotos.