Nav ko taupīt ziemai gatavotos krājumus, patlaban īstais laiks ieskatīties saldētavā. Tur paciņa pie kārbiņas – pilns ar saldētām ogām. Šoreiz ķeramies klāt dzērvenēm.

Purva vai lielogu? Abas labas, bet purva princeses ir sulīgākas. Lietojot uzturā dzērvenes profi laktiskos nolūkos, vienmēr vērts atcerēties, ka lielākais organismam vērtīgo vielu daudzums ir svaigās ogās. Organisma stiprināšanai glāzi dzērveņu sasmalcina blenderī, pievieno 200 ml medus, ēdamkaroti valriekstu un ēdamkaroti konjaka. Ēd pa karotei no rītiem un vakaros.

Dzērvenēs marinēta vista

Dzērvenēs marinēta vista.

Vesela vista (ap 2 kg) 

Marinādei

  • pusglāze dzērveņu sulas
  • 300 ml sausā sarkanvīna 
  • 1 apelsīna miziņa un sula
  • 1 citrona miziņa un sula
  • 1 glāze svaigu vai saldētu dzērveņu
  • īkšķa lieluma svaiga ingvera sakne
  • sauja svaigas (vai kaltētas) piparmētras
  • 1 ēdamkarote rozā piparu graudu
  • pusēdamkarote melno piparu graudu
  • 1 ēdamkarote sāls

Visas marinādes sastāvdaļas samaisa lielā bļodā vai katlā. Ieliek veselu, notīrītu vistu, uzliek slogu un atstāj vēsumā uz nakti. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 °C. Izņem vistu no marinādes, marinādi izkāš. Dažas karotes šķidruma vēlāk vajadzēs, lai pārlietu vistai cepšanās laikā, jo tad putna gaļa būs mīkstāka un sulīgāka. 

Ar marinādes biezumiem pilda vistu. Var pievienot kādu svaigu ābolu. 

Aizšuj to vai aizsprauž ar iesmiņu, lai pildījums neizlītu. Cepamformu ieziež ar eļļu. Liek vistu ar muguru uz leju un cep 1,5 stundas. Ja, pārbaudot vistu (kad pārliets šķidrums), izskatās, ka spārni sāk apdegt, tiem aptin foliju. Kad vista gatava, ļauj tai padzist un tikai tad sāk sadalīt. 

Dzērveņu mērce

Dzērveņu mērce.
  • 350 g dzērveņu
  • 3 ēdamkarotes brūnā cukura
  • 1 tējkarote rīvēta ingvera
  • 1 kanēļa standziņa
  • pusapelsīna miziņa
  • 1 glāze ūdens

Visas sastāvdaļas sajauc, liek katliņā un uzvāra. Uguni mazliet samazina un vāra 2 minūtes. Ļauj padzist. Pirms pasniegšanas izņem kanēļa standziņu un apelsīna mizas. No šā daudzuma sanāks mērce 7-8 porcijām. Mērce garšos gan pie vistas cepeša, gan kartupeļu pankūkām, gan kopā ar ceptu sieru. 

Dzērvenes pūdercukurā

Dzērvenes pūdercukurā.
  • 500 g dzērveņu
  • 300 g pūdercukura
  • 3 olu baltumi
  • pustējkarote citrona sulas

Dzērvenes nomazgā un nožāvē uz virtuves papīra dvieļa. Olu baltumus samaisa ar 200 g pūdercukura, pievienojot citrona sulu. Atlikušo pūdercukuru atstāj ogu apkaisīšanai. Ogas vispirms apviļā pūdercukura un olu baltumu maisījumā, liek uz paplātes apžūt. Tā dara divas reizes. Pēdējo reizi, kad ogas apžuvušas, pārkaisa ar pūdercukuru.  

Dzērveņu debesmanna

Dzērveņu debesmanna.
  • Pusglāze dzērveņu
  • pusglāze cukura
  • pusglāze mannas putraimu
  • 3 glāzes ūdens

No dzērvenēm izspiež sulu. Čagas pārlej ar ūdeni un vāra 5 minūtes, izkāš. Izkāstajam novārījumam pieber cukuru, maisot pakāpeniski pieber mannu un vāra 5 minūtes. Dzērveņu putru strauji atdzesē un puto, pievienojot svaigi izspiesto sulu, līdz masa kļūst gaiša. Uzputenis lieliski garšo ar vaniļas pienu.  

Dzērvenes.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.