Nacionālā apvienība svētdien partijas kongresā kā pirmā atklāja pilnu kandidātu sarakstu Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kas notiks nākamā gada 8. jūnijā. NA saraksta līderu trijotnē būs Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle, bijusī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Reklāma

"Roberts Zīle ir atzīts par Baltijas ietekmīgāko eiroparlamentārieti un ir aktīvākais no astoņiem Latvijas pārstāvjiem. Pieredzējuši, aktīvi profesionāļi un nepiekāpīga Latvijas nacionālo interešu aizstāvība ir tas, kas raksturo NA piedāvājumu vēlēšanās," norādīja NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars. Viņu atkārtoti ievēlēja par partijas priekšsēdētāju ar 229 balsīm, bet 30 delegāti balsoja pret.

Pirmo reizi R. Zīli EP ievēlēja 2004. gadā. Viņš pārstāv Eiropas konservatīvo un reformistu grupu, kas 2022. gadā R. Zīli izvirzīja EP viceprezidenta amatam. Ar to varētu būt saistīts R. Dzintara apgalvojums par R. Zīles ietekmi. NA sniegtajā informācijā medijiem R. Zīle ir uzsvēris, ka šajās EP vēlēšanās varēs redzēt sacensību starp divām atšķirīgām pieejām: "Paklausīgu iešanu pavadā rietumvalstu interesēm, kā teicamniekiem cenšoties izpildīt Eiropas uzstādījumus Latvijā, un 

iepretim tai – Nacionālās apvienības īstenoto nacionālo interešu aizstāvību Eiropā, esot saprāta balsij un racionāli pieejot tādiem jautājumiem kā Zaļais kurss vai imigrācija."

 Nacionālo interešu aizstāvību iepriekš kongresā solīja arī "Latvija pirmajā vietā", bet preses konferencē – Jaunā konservatīvā partija (JKP), kuras sarakstā ar pirmo numuru būs bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits. Viņš iepriekš teica, ka R. Zīle un vēl vairāki politiķi EP esot aizsēdējušies.

Politiskie spēki Latvijā cīnīsies par deviņām vietām EP, uz kurām var pieteikt 18 kandidātus. NA startē ar pilnu sarakstu, kurā vēl ir Saeimas deputāti Edvīns Šnore, Ilze Indriksone un Jānis Grasbergs, kā arī bijušais ministrs Kaspars Gerhards. Tāpat sarakstā ir vairāki pašvaldību deputāti – Rēzeknes novada domes deputāte Ērika Teirumnieka, Balvu novada deputāte Aija Mežale, Dienvidkurzemes novada deputāts Andris Jankovskis, Jelgavas novada deputāts Oskars Cīrulis, Saldus novada deputāts Roberts Sipenieks, kā arī Rēzeknes pilsētas deputāts Jāzeps Korsaks. Kandidātu vidū ir arī Rīgas domnieks Jurģis Klotiņš, kurš, tāpat kā Rīgas nodaļas vadītājs Ģirts Lapiņš, uz laiku bija arī Saeimas deputāts. Vēl sarakstā ir uzņēmējs Andris Čuda un jaunatnes nodaļas pārstāvji Roberts Ozols un Atis Gridjuško. 

Iepriekš 2019. gadā no NA ievēlēja divus eiroparlamentāriešus, bet Dace Melbārde tagad ir "Jaunās Vienotības" biedre.

"Latvijas Avīze" jau rakstīja, ka šīs nedēļas nogalē, 16. decembrī, partijas kongresā savus kandidātus uz EP plāno atklāt arī ārpusparlamenta esošā "Latvijas attīstībai", kuras saraksta līderi būs EP deputāts Ivars Ījabs un bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Taču lielākā daļa politisko spēku ar kandidātu sarakstiem sola iepazīstināt tikai janvāra vidū.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.