Ministru kabinets otrdien atbalstīja rīkojuma projektu par valdības rīcības plānu, kurā ietverti Ministru prezidentes Evikas Siliņas vadītās valdības iecerētie darbi.

Dokumentā definēti 269 pasākumi, ar kuriem valdība konkretizē deklarācijā izteiktos 40 punktus. Visvairāk rīcības plānā akcentēta labklājības un ekonomiskās attīstības veicināšana, šim mērķim paredzot 130 pasākumus. Drošības sadaļā izstrādāti 57 pasākumi, bet latviskai un iekļaujošai Latvijai paredzēti 82 pasākumi.

E. Siliņa pauda, ka plāns esot izstrādāts, vadoties arī pēc Nacionālā attīstības plāna. Tāpat ministri centušies nedublēt pasākumus ar tiem uzdevumiem, kas ministrijām jau ir uzdoti un jāizpilda jebkurā gadījumā.

Ministri vienojās, ka līdz šā gada 15. aprīlim un turpmāk katru gadu līdz 1. februārim un 1. augustam ministrijām Pārresoru koordinācijas centrā būs jāiesniedz pārskats par valdības rīcības plānā iekļauto pasākumu izpildi. 

Premjere E. Siliņa sacīja, ka atskaite netiks pieņemta "ķeksīša pēc", bet ministrijām būs jāatskaitās pēc būtības.

Valdības rīcības plāns ir jāizstrādā trīs mēnešu laikā pēc valdības apstiprināšanas. E. Siliņa, komentējot to, kāpēc valdībai nav izdevies iekļauties termiņā, medijiem sacīja, ka bijuši "situācijas ķīlnieki", jo daudzi darbi notika vienlaikus, bet valdība vēlējās sagatavot kvalitatīvu dokumentu. "Reizē bija jāveido arī budžets. Mums bija jāiziet saskaņošanas process. Tas prasa laiku. Vēl bija svarīgi, ka es pati veicu pārrunas ar katru ministru un valsts sekretāriem, lai saprastu, kas ministrijām jāmaina savā politikā. Bija patīkami redzēt, kādas izmaiņas sekoja pēc pārrunām. Svarīgāk ir panākt kvalitatīvu rezultātu, nevis formāli izpildīt likuma prasības," uzskata Siliņa.

Valdības rīcības plāna projekts ir izstrādāts, nozaru ministrijām sadarbojoties ar sociālajiem partneriem un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem. Atskaitīšanās par valdības rīcības plānu notiek divas reizes gadā. Informācija par tā izpildes rezultātiem atradīsies Ministru kabineta tīmekļa vietnē. Tāpat par plāna izpildi Ministru prezidente reizi gadā informē, sniedzot ikgadējo ziņojumu Saeimā.

Otrdien atbalstītajā valdības rīcības plānā apstiprinātas arī vairākas iekšlietu nozares un iekšlietu ministra Riharda Kozlovska izvirzītās prioritātes 

– drošības iestāžu kapacitātes stiprināšana, personāla jautājums – straujāka atalgojuma celšana iekšlietu nozarē strādājošajiem, pielīdzinot to atalgojumam Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS), materiāli tehniskā nodrošinājuma uzlabošana, austrumu robežas izbūve, tostarp aprīkojot to ar viedajām tehnoloģijām.

Valdības rīcības plāns paredz izstrādāt un ieviest jaunu iekšlietu dienestu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm atlīdzības sistēmu, lai nodrošinātu konkurētspējīgas atlīdzības un sociālo garantiju iespējas. Tas sekmēs arī atlīdzības un sociālo garantiju izlīdzināšanu iekšlietu nozares amatpersonām ar NBS karavīriem.

Jau 2024. gadā tiek turpināta 2023. gadā sāktā atlīdzības palielināšana iekšlietu nozares amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm. 

2024. gadā un turpmākajos gados budžetā šim nolūkam atvēlēti gandrīz 24 miljoni eiro ik gadu. Tāpat nākamajā gadā budžetā amatpersonām paredzēti 36,7 miljoni eiro pabalstam par katriem pieciem nepārtrauktas izdienas gadiem.

Plānots pilnveidot civilās aizsardzības sistēmu, skaidri nosakot iesaistīto institūciju kompetenci un atbildības sadalījumu katastrofas pārvaldīšanas pasākumu koordinēšanā, vadīšanā un izpildē, digitalizējot civilās aizsardzības un ugunsdrošības uzraudzības procesu, kā arī pilnveidojot agrīnās brīdināšanas sistēmu, paredzot arī sabiedrības pašorganizēšanās un noturībspējas mehānismu stiprināšanu.

Tāpat plāns paredz turpināt Latvijas–Krievijas valsts robežas joslas izbūvi atbilstoši Ministru kabineta pieņemtajiem lēmumiem, savukārt Latvijas–Baltkrievijas posmu, kur žoga būvniecības darbi tika pabeigti 2023. gada nogalē, paredzēts aprīkot ar jaunākajām tehnoloģijām.

Līdz 2025. gada beigām plānots uzlabot pārbaudes pie ES ārējām robežām, nodrošināt iespēju efektīvāk konstatēt drošības apdraudējumus un identitātes viltošanas gadījumus, kā arī novērst un apkarot nelikumīgu imigrāciju.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.