Pagājušajā nedēļā ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") paziņoja, ka tiek atceltas sankcijas pret "ABLV Bank", kas tika ieviestas 2018. gada februārī saistībā ar naudas atmazgāšanu lielos apjomos.

Reklāma

Šo sankciju netiešais rezultāts bija finanšu sistēmas "kapitālais remonts", kas fundamentāli mainīja Latvijas banku sistēmu. 

Pašas "ABLV Bank" likteni šis lēmums neietekmēs pilnīgi nekādi – tai ir atņemta bankas licence un tā atrodas vēlīnā likvidācijas stadijā. Daudz svarīgāks nekā bankai šis lēmums ir Latvijai kopumā – tas liecina, ka radikālās reformas Latvijas banku sistēmā, kas novērsušas naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas riskus, ir starptautiski novērtētas. Un kā nu ne – uz naudas atmazgāšanas novēršanu vērstās reformas gandrīz pilnībā izskaudušas no banku sistēmas ārvalstu rezidentu depozītus, kas bija galvenais faktors, kas radīja šo risku. Jāatgādina, ka 2017. gada beigās – dažus mēnešus pirms sankciju ieviešanas – ārvalstu depozītu apjoms Latvijas banku sistēmā bija 39%, un bija bankas, kuru pamatdarbība bija saistīta ar šo depozītu piesaisti un apkalpošanu. 

Pateicoties veiktajām reformām, Latvijai izdevās izvairīties no nokļūšanas FATF (starptautiskais standartu noteicējs cīņai pret naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu) "pelēkajā sarakstā", 

kā arī sākt ierobežot Krievijas un citu Krieviju atbalstošo valstu koruptīvo ietekmi – tas izrādījās īpaši noderīgi dažus gadus vēlāk, kad Krievija iebruka Ukrainā un pret Krieviju tika vērstas starptautiskās sankcijas.

ASV uzliktā kauna traipa noņemšana no Latvijas mundiera ir plats solis uz Latvijas starptautiskās reputācijas uzlabošanu investoru acīs. Šis traips pilnībā tiks noņemts tad, kad šo vērtējumu apstiprinās arī Eiropas Savienības naudas atmazgāšanas apkarošanas iestāde "Moneyval" – domājams, ka tas notiks tuvāko mēnešu laikā. Taču kā darījumu šo notikumu liek vērtēt tas, ka laika ziņā tas aizdomīgi sakrita ar Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča un iespaidīgas uzņēmēju delegācijas viesošanos ASV šomēnes. Domājams, ka vienošanās par sankciju atcelšanu "ABLV Bank" tika panākta tieši šis vizītes aizkulisēs.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.