Holandē šos cepumus cep jau 300 gadus. Populāri arī citviet Eiropā. Senāk cienasta galdā cēla Niklāva dienā, arī kāzās un citos lielos godos, bet tagad tos pie kafijas vai tējas ēd arī ikdienā. Cepumi vizuāli atpazīstami pēc klasiskajām formām.


Reklāma

Sastāvdaļas


  • 500 g miltu

  • 1 tējkarote cepamā pulvera

  • 250 g cukura

  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura

  • 2 olas

  • ½ tējkarotes kanēļa

  • 1 nažgals samaltu krustnagliņu

  • 1 nažgals samalta kardamona

  • 1 tējkarote kakao

  • ½ citrona rīvētas miziņas

  • 150 g sasmalcinātu mandeļu

  • 250 g sviesta


Pagatavošana


1. Olas ar dakšiņu sakuļ. Samaisa miltus ar cepamo pulveri, izber uz galda, miltu vidū izveido iedobi, tajā ber cukuru, vaniļas cukuru, garšvielas, kakao, rīvētas citrona miziņas, olas. Visu samaisa, pievieno mandeles un mīkstu sasmalcinātu sviestu. 

Visu ātri sastrādā elastīgā mīklā, tad saveļ bumbā un uz 30 minūtēm liek vēsumā, lai nobriest.



2. Mīklu izveltnē plānā kārtiņā un izspiež ar iecienītajām formiņām. Ja ir oriģinālās spekulatis izdobtās formiņas, tad cepumus veido ar tām. Cepamo plāti izklāj ar cepamo papīru, liek spekulatis un cep 15 minūtes līdz 200 °C sakarsētā cepeškrāsnī, līdz tie ir zeltaini brūni.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.