Lai arī arbūza sastāvā 90% ir augļu ūdens, tajā ir gana daudz vitamīnu. Mīkstums satur 0,7% olbaltumu, 0,5% šķiedrvielu, 224 mg/% magnija, kāliju, dzelzi, 5,5–10,6% dabisko cukuru, B1, B2, PP, C vitamīnu, folijskābi un karotīnu. Arbūzam ir maz kaloriju (100 g arbūza ir 46 kalorijas), tāpēc tos droši var ēst cilvēki, kas vēlas samazināt ķermeņa masu. Ja neņem vērā ciparus, kas raksturo šo augli, tad pietiek vien ar to, ka arbūzam ir atsvaidzinoša garša un maigas šķiedrvielas.

Kāpēc jāēd 

Ēdot augļus un dārzeņus ar augstu ūdens saturu (arī, piemēram, gurķus), iespējams palīdzēt organismam attīrīties, atbrīvoties no liekā šķidruma un novērst vēdera pūšanos un tūsku. Arbūzs ir sārmains. Tas nozīmē, ka augļa sastāvs palīdz paaugstināt organisma pH līmeni līdz tā dabiskajam līmenim. Uzskata, ka slimībai ir daudz sarežģītāk attīstīties organismā, kurā ir sārmaina vide, salīdzinājumā ar skābu.

Kā izvēlēties

It kā drošāk būtu pirkt pārgrieztus arbūzus, jo tad var novērtēt ne vien mizas biezumu, bet arī to, cik nogatavojies tas ir, kāds izskatās mīkstums. Daudzi mēdz bungāt pa arbūzu, jo dobjā skaņa nozīmē, ka tas ir gatavs. Bet skaņa var atšķirties atkarībā no šķirnes, tādēļ tā nav nešaubīgs gatavības rādītājs. 

Jo kontrastainākas svītras – gaišās un tumšās, jo arbūzs gatavāks. 

Taču arī šis raksturojums neatbilst visām šķirnēm, jo krāsojums mēdz būt dažāds. Vietai, ar kuru arbūzs balstījies pret zemi, jābūt dzeltenīgai. Ja tā ir pavisam balta, auglim nav bijis dots gana laika nogatavoties.

Jo lielāks un vieglāks arbūzs, jo tas gatavāks – saldāks un sulīgāks. Arbūzs nav paredzēts ilgai glabāšanai. Ja to iesāk ēst, tad – līdz uzvarai! Uz kādu brīdi gan var uzglabāt ledusskapī, tomēr tad saldums mazinās un struktūra vairs nav tik kraukšķīga.

Kā apēst 

Gaumes jautājums – arbūzu griezt šķēlēs vai ēst ar karotēm. Izdobjot arbūzu, no tā iegūst lielisku trauku, kurā gatavot boli. Arbūza kokteilis ir ļoti atspirdzinošs – sablendē mīkstumu, piepilinot mazliet citrona sulas, pievieno ledu un dekorē ar piparmētru.

Spirdzinošie salāti

Spirdzinošie arbūza salāti.

Sastāvdaļas

  • 500 g arbūza mīkstuma
  • 100 g rukolas
  • 250 g brinzas vai fetas siera
  • 2 ēdamkarotes kaperu

Mērcei

  • 4 ēdamkarotes olīveļļas
  • mazliet baltvīna etiķa, Dižonas sinepju
  • 3 ēdamkarotes saulespuķu sēkliņu

Arbūzu sagriež kubiņos (var ar īpašu karoti veidot lodītes), sadrupina brinzu un pievieno kaperus, rukolas lapiņas. Samaisa mērces sastāvdaļas, pēc garšas pievienojot etiķi un sinepes. Pasniedzot salātus, tiem pārkaisa saulespuķu sēkliņas. Kaperu vietā var ņemt smalki sagrieztus sarkanos sīpolus. Šiem salātiem piestāvēs arī medus–citrona mērce.

Arbūzs.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.