Šogad mums bija laba kukurūzas raža. Palika pāri daudz vālīšu. Sēklām tik daudz nevajag. Ko darīt ar cietajiem graudiem? Vai varu gatavot popkornu? Vai tā, kas veikalos nopērkama, der sēklām? Jautā Zane Garkalnē.

Reklāma

"Vispareizāk būtu kukurūzu izlietot svaigu vai iekonservēt, saldēt. Tad tā ir visgaršīgākā un ziemā ērti lietojama,” praksē pārbaudījis cukurkukurūzas audzētājs Aivars Punka. 

Taču var izlietot arī to, kas ienākusies un tagad sakaltusi ar visām vālītēm. Sēkliņas noloba un iemērc ūdenī uz dienu vai divām. Rīkojas līdzīgi kā ar pupām vai zirņiem. Kad sēkliņas piebriedušas, tās vāra, kamēr gatavas. 

Garšas ziņā gan tās mazliet atšķirsies no tām, kas bija rudenī, svaigas gatavotas, – būs stingrākas, miltainākas.

Arī popkorna gatavošanai izmanto sakaltētās sēklas, taču tam vajadzīgas speciālas šķirnes kukurūzas – tām graudiņi ir mazāki. 

No parastās kukurūzas labs popkorns neiznāks.

Audzēšanai ieteicams iegādāties zināmu šķirņu sēklas veikalos vai no kolekcionāriem. Jāņem vērā, ka šķirnes ir atsķirīgas. Īpaši noderīgas ir tās, kurām ir ilgāks lietošanas periods. Pareizi būtu vākt kukurūzu, kamēr tai vēl no grauda var izspiest suliņu. Gatavai vālītei, kad to paplēš vaļā, jābūt gaiši dzeltenīgā krāsā. 

Vecajām šķirnēm šis gatavības brīdis vākšanai un lietošanai ir neilgs, piemēram, populārajai, senajai šķirnei ‘Golden Bantam’. Jaunajām vietējās selekcijas kolekcionāru piedāvātajām cukurkukurūzām tas ir ilgāks.

Veikalos var iegādāties svaigas kukurūzas vālītes ēšanai, taču nevar zināt, vai tās ir pietiekami nobriedušas, lai derētu sēklai. Turklāt nevar zināt, kā tās jutīsies Latvijas apstākļos. 

Arī sausos graudiņus, kas nopērkami pārtikas veikalos, var mēģināt diedzēt, taču nekādas garantijas nebūs. Eksperimenta nolūkos, protams, to var darīt.

Latvijā daudz audzē uz laukiem lopbarības kukurūzu. Dažkārt cilvēki no lauka nočiepj vālīti ar nolūku iegūt sēklas un audzēt kukurūzu pašu ēšanai. Taču šai kukurūzai nav tik labas garšas īpašības un vērtīgs saturs kā pārtikai domātajai – tā sauktajai cukurkukurūzai. Tieši nezināšanas dēļ daži mēdz teikt, ka kukurūza nav garšīga, jo ēduši tikai vārītu lopbarības kukurūzu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.