Veselības ministram Hosamam Abu Meri ("Jaunā Vienotība") tomēr izdevās bez liekām domstarpībām un strīdiem ar lielajiem farmācijas nozares spēlētājiem panākt, ka valdība apstiprina Veselības ministrijas (VM) izstrādāto ziņojumu par zāļu finansiālo pieejamību.

Reklāma

Nākamais solis būs Ministru kabineta noteikumu izstrāde, kas ļautu medikamentu cenas Latvijā samazināt par 15–25 procentiem. Nevienam no bijušajiem veselības ministriem nebija izdevies tikt tik tālu – arī iepriekš bija sagatavoti informatīvie ziņojumi, bet to nokļūšana līdz valdības galdam ar lieltirgotavām gādīgu lobiju starpniecību vienmēr tika nobremzēta.

Veselības ministrija vairāk nekā trīsarpus mēnešus strādāja pie šī ziņojuma, ministrs individuāli ticies ar uzņēmējiem un saņēmis ļoti daudz priekšlikumu. Diskusijas par zāļu pieejamības uzlabošanu un cenu samazinājumu, kā sacīja H. Abu Meri, bijušas interesantas un emocionālas. Pēdējā šādā diskusijā, kas notika pagājušā gada 28. decembrī, izcēlies pat pamatīgs konflikts starp veselības ministru un viņa pārstāvētās partijas biedri Kristīni Jučkoviču, kura ir Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācijas izpilddirektore. Viņa medijiem stāstīja, ka ministrs esot viņu personīgi apvainojis par ziņojuma kritizēšanu, tāpēc viņa vērsusies ar lūgumu izskatīt ministra uzvedību "Jaunās Vienotības" ētikas komisijā un Tiesībsarga birojā.

Bet vakar valdības sēdes laikā abas puses jau bija nomierinājušās un ministrs vēsā mierā uzklausīja Jučkovičas iebildumus par ministra prezentēto ziņojumu. Viņa pievienojās ministra sacītajam, ka jāturpina visiem strādāt kopā, ka asociācija esot gatava "pasniegt roku, lai sasniegtu izvirzīto mērķi". Bet tajā pašā laikā norādīja, ka zāļu samazinājums nedrīkstot notikt tikai uz aptieku un zāļu apgādes uzņēmumu pleciem. "Ir skaidrs, ka zāļu cenas sākas pie ražotāja, bet ziņojumā uzsvars uz to nav likts. Apmēram 95% no zāļu ražotājiem ir ārvalstu medikamentu ražotāji, kas kopumā liedz mūsu valstij iepazīties ar šo ražotāju ienākumiem, peļņu. Tieši tādā pašā veidā mēs nevaram ieraudzīt, kādas ir viņu deklarētās cenas. Ziņojumā nav konkrētības arī par PVN samazinājumu.

Ja tiks samazināts aptieku piecenojums zālēm, aptieku pastāvēšana ir apdraudēta, jo tās nesaņem nekādu finansējumu no valsts – farmaceitam sava alga ir jānopelna pašam," sacīja Jučkoviča, piebilstot, ka valstij būtu jāmaksā aptiekām par tur sniegtajām farmaceitu konsultācijām, jo aptiekas ir arī daļa no valsts veselības aprūpes sistēmas.

PVN neesot galvenais vaininieks

Veselības ministrs piekrīt, ka aptiekas nedrīkst pārvērsties par lielveikaliem, ka tur ir jādod iespēja cilvēkiem saņemt arī farmaceitiskās aprūpes pakalpojumus. Taču H. Abu Meri nepiekrīt farmācijas jomas speciālistu aizrādījumiem, ka zāles kļūtu lētākas, ja tiktu samazināts PVN, kas ir augstākais Baltijas valstu vidū. Latvijā tas ir 12%, kamēr Igaunijā 7%, bet Lietuvā – 5%. "Tas nav iemesls, kāpēc Latvijā zāles ir 20%, 30% un pat 45% dārgākas nekā kaimiņvalstīs," uzskata veselības ministrs.

Viņš pārmeta tiem, kuri piedraudot, ka, samazinot cenas recepšu medikamentiem, tiekot apdraudēta to pieejamība. Līdz 1. aprīlim tikšot pārskatīts un revidēts kompensējamo zāļu saraksts, lai tajā iekļautu vairāk inovatīvo medikamentu, lai paplašinātu diagnožu sarakstu, un šim mērķim šogad esot paredzēti 25–35 miljoni eiro.

Pēc ziņojuma pieņemšanas būšot kopīgi ar farmācijas jomas pārstāvjiem jāstrādā pie zāļu uzcenojuma modeļa un kopīgi jāvienojas par iedzīvotājiem pieņemamāko variantu. "Mēs neizgudrosim jaunu riteni vai mašīnu, piemēri mums ir blakus, un mums kopīgi ir jāatrod kompromisa modelis, ar ko jāvirzās uz priekšu. Nedrīkst biedēt Latvijas sabiedrību, ka PVN ir vienīgais, ar kura palīdzību samazināsies zāļu cenas, ka mazās aptiekas ārpus Rīgas tiks slēgtas. Mēs ņemam vērā farmācijas nozares pārstāvju priekšlikumus, bet nav iespējams ņemt vērā simtprocentīgi visus. Ja mēs to darītu, tad uz priekšu netiktu," sacīja H. Abu Meri.

Diskutēšot par farmācijas nozares peļņu

Valdības vadītāja Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība") uzsvēra, ka tas neesot nekāds noslēpums, ka farmācijas nozare pelnot vairāk nekā militārā industrija. "Tāpat kā par banku peļņu, esam gatavi padiskutēt par farmācijas nozares peļņu un meklēt saprātīgus risinājumus, kas uzlabo cenas konkurenci," sacīja Siliņa. Viņa arī uzskata – tas esot mīts, ka, samazinot PVN, sarukšot zāļu cena. E. Siliņa: "Cenu sadārdzinājuma iemesls ir daudzi instrumenti, ko redz Veselības ministrija un kas varētu uzlabot konkurenci un arī zāļu ražotājiem radīt pieņemamus tirgus nosacījumus. Politiski mēs saprotam, ka varam virzīties uz priekšu, līdz galam nevienojoties, un turpināt meklēt risinājumus, kā mēs varam konkurēt ar Baltijas tirgu, samazinot zāļu cenu iedzīvotājiem."

Veselības ministrijas rīcības plāns, lai samazinātu zāļu cenu

1. aprīlis

  • Pārskatīts kompensējamo zāļu saraksts un pārskatīti izrakstīšanas (t.sk. individuālās kompensēšanas) nosacījumi, paplašinot speciālistu un ģimenes ārstu pilnvaras;
  • izstrādāti priekšlikumi atvieglotai ģenērisko, biolīdzīgo zāļu iekļaušanai kompensējamo zāļu sarakstā.

1. jūlijs

  • Recepšu un kompensējamām zālēm ir vienots uzcenojumu veidošanas mehānisms, samazinot zāļu gala cenu un mazinot aptieku atkarību no lieltirgotavām;
  • kompensējamām zālēm 50% kompensācijas apmērs palielināts līdz 75%;
  • recepšu zāļu cena nepārsniedz šo zāļu ražotāju realizācijas cenu vai vairumtirdzniecības cenu Igaunijā un Lietuvā;
  • tiek stiprināta farmaceita loma, ieviešot jaunus pakalpojumus aptiekās;
  • VM kopā ar Finanšu ministriju izvērtējusi iespēju samazināt PVN likmi recepšu zālēm.

AVOTS: Veselības ministrija.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.