Lauksaimniekiem visos Latvijas novados beidzot būs pieejamas vairākas atbalsta programmas – par to lēmusi valdība.

Reklāma

Jau lauksaimnieku ārkārtas sanāksmē, kas notika 2. novembrī Slampē, kļuva zināms par vairāku jautājumu virzīšanu skatīšanai valdībā, kas ļautu zemniekiem daļēji kompensēt pavasara salnu, vasaras sausuma un negaisa radītos postījumus. Tieši naudas kavēšanās un birokrātijas pieaugums bija viens no zemnieku neapmierinātības iemesliem. Tagad nauda piešķirta, lai augļu un ogu saimniecībām segtu zaudējumus, kas radušies 2023. gada pavasara sala un salnu postījumos, kā arī piena un gaļas liellopu, aitu, kazu un zirgu audzētājiem lopbarības iegādes izmaksām. Kopējais ārkārtas atbalsts ir 6,79 miljoni eiro.

Augļkopības nozarē naudu piešķirs tikai tiem augļu un ogu audzētājiem, kuri savus pavasara salā un salnās cietušos augļu un ogu dārzus pieteica apsekošanai Lauku atbalsta dienestā (LAD) un kuru platības dabā apsekoja speciālisti. Augļkopji atbalstam var pieteikties līdz 21. novembrim, lopkopji – līdz 1. decembrim. 

Paredzēts, ka LAD ne vēlāk kā desmit dienu laikā pēc visu iesniegumu saņemšanas aprēķinās kopējo summu augļu un ogu nozarei, nepārsniedzot 3,012 miljonus eiro. 

Pārējā summa no ārkārtas naudas tiks izmantota atbalstam lopbarības iegādei piena lopkopības, gaļas liellopu, aitu, kazu un zirgu audzēšanas nozarēm. Šis atbalsts tiks piešķirts, ja saimniecībai ir būtiski samazinājušies ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības, liellopu vienību skaits, ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības uz vienu kilogramu piena vai uz vienu realizēto liellopu. Vērtējot kritērijus, tikšot salīdzināti šī gada pirmo deviņu mēnešu dati ar pagājušā gada deviņu mēnešu datiem. Lai saņemtu atbalstu, samazinājumam jābūt vismaz par 20%. Ieņēmumos no lauksaimnieciskās darbības gan 2022., gan 2023. gadā netiks ņemti vērā saņemtie atbalsti no Lauku atbalsta dienesta.

Kā aprēķinājuši Zemkopības ministrijas speciālisti, 2023. gadā kopējie lauksaimniecības nozares zaudējumi, ko noteica vairāku ekonomisko un klimatisko apstākļu mijiedarbība, ir 412,32 miljoni eiro. Piena lopkopības nozarei zaudējumi ir 129,25 miljoni eiro, graudkopības – 106,43 miljoni eiro, ganāmo mājlopu – 84,94 miljoni eiro, lopbarības kultūru audzēšanas nozarei – 56,51 miljons eiro, rapšu – 20,53 miljoni eiro, augļu un ogu – 11,82 miljoni eiro, kartupeļu – 2,84 miljoni eiro.

Vēl viena laba ziņa – samazināta aizdevumiem piemērojamā procentu likme un palielināts pieejamais finansējums "Altum" apgrozāmo līdzekļu aizdevumu programmai. 

Pavisam 5,78 miljoni eiro novirzīti apgrozāmo līdzekļu aizdevumu programmai, kas došot iespēju "Altum" pārskatīt aizdevumiem piemērojamo procentu likmi un to pēc iespējas samazināt, vēsta Zemkopības ministrija. Programmā noteikta kredītprocentu likme no 3,5%, bet to var paaugstināt. Papildu finansējums ļaušot "Altum" nodrošināt 15–20 miljonu eiro aizdevumu piešķiršanu ik gadu. Kopējais programmas finansējums būs 31,39 milj. eiro.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.