Ziemassvētkos galdā ceļam dažnedažādus ēdienus: cūkas cepeti, sautētus kāpostus, zirņus ar speķi, rasolu, arī pa kādam treknākam desertam. Ja cilvēks sirgst ar gastrītu vai atviļņa slimību, gardā svētku maltīte diemžēl var izraisīt ļoti nepatīkamas sajūtas un dedzināšanu kuņģī. Kā no tā izvairīties?
“Ja cilvēkam jau diagnosticēts gastrīts vai atviļņa slimība, tāpat kā ikdienā, arī svētkos svarīgi ievērot iepriekš noteikto ārstēšanu. Svētki nedrīkstētu būt iemesls nelietot izrakstītos medikamentus vai neievērot ārsta noteikto diētu. Pretējā gadījumā Ziemassvētku maltīte var izraisīt slimības simptomu saasināšanos,” norāda MFD Zolitūde un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ārsts rezidents, gastroenterologs Denis Jevdokimovs. Tāpēc pirms svētkiem speciālists atgādina galvenos ieteikumus, kas ļaus izvairīties no nepatīkamām sajūtām ne tikai ikdienā, bet arī sēžoties pie svētku galda.
Ievērot režīmu un mērenību
Īpaši, ja ir atviļņa slimība, būtiski ievērot ēdienreižu regularitāti un režīmu. “Nereti gremošanas traucējumus izdodas izārstēt, tieši ievērojot pareizu ēšanas režīmu. Tikai pēc tam, ja nepieciešams, tiek nozīmēti medikamenti. Galvenais ieteikums ir ēst mazām porcijām un biežāk par trim reizēm dienā. Tās var būt piecas sešas ēdienreizes – trīs pamatēdienreizes un divas trīs uzkodas,” paskaidro ārsts un piebilst, ka pēc ēšanas uzreiz nevajadzētu apgulties, jo tā tiks veicināta kuņģa skābes un kuņģa satura nonākšana barības vadā.
Nav ieteicams arī izlaist ēdienreizes. Savukārt vakariņas jāieplāno ne vēlāk kā divas trīs stundas līdz gulētiešanai, bet gultas galvgalis, ja iespējams, jāpaceļ augstāk.
Taču Ziemassvētkos ierasti galvenā maltīte ir tieši vakariņas. Turklāt, pa dienu rotājot māju un gatavojot, ne vienmēr pietiek laika kārtīgi paēst, un nereti pat gribas pataupīt vietu vēderā bagātīgajām svētku vakariņām. Kā rīkoties?