Ziemā no aromātiskā sīrupa var pagatavot želeju un uzvārīt desertam mērcīti, pieliet tējai vai pagatavot kokteili, piemēram Mohito. Viegls kokteilis izdosies, ja degvīnam ar ledu pievienos piparmētru sīrupu. Ja sīrupam grib uzlabot krāsu, tad var piepilināt dažus zaļās konditorejas krāsas pilienus.
Sastāvdaļas
- 300 g piparmētru lapiņu
- 1 kg cukura
- 1 l ūdens
Pagatavošana
Piparmētru lapiņas ber lielā bļodā, pārkaisa ar cukuru un ar piestu smalki saberž.
Ūdeni uzvāra un verdošu pārlej pāri saberztajām piparmētru lapiņām. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un atstāj uz 2 stundām ievilkties.
Uz katla liek sietiņu un piparmētras nolej. Ar karoti rūpīgi izspaida lapiņas, lai izspiestu visu šķidrumu.
Uz vidējas uguns karsē piparmētru sīrupu, līdz cukurs ir pilnībā izkusis. Tad turpina karsēšanu vēl 2 minūtes. Ja grib pievienot zaļo krāsvielu, tad to dara tagad.
Piparmētru sīrupu caur piltuvi lej sterilās pudelēs, aizkorķē ar steriliem korķiem. Uzglabā sausā, vēsā vietā.
Zināšanai!
Sīrupi ir vienkārši pagatavojami un daudzveidīgi izmantojami. No tiem var gatavot atspirdzinošus dzērienus, atšķaidot ar gāzētu vai aukstu ūdeni, var pievienot arī karstai tējai. Tie labi papildina alkoholiskos kokteiļus.
Desertos sīrupus pārlej pāri saldējumam vai krēmam, kā arī no tiem gatavo saldās mērces.
- Ja sīrupu gatavo no sulas, tad uz 1 l ņem 1–1,3 kg cukura.
- Sīrupu ieteicams pildīt mazās pudelēs vai burkās, lai attaisot to var izmantot visu uzreiz.
- Sīrupam var pievienot citronskābi vai citrona sulu, tā uzlabojot sīrupa krāsu un arī garšu.
- Ogas un augļi jākarsē saudzīgi uz lēnas uguns, lai saglabātu uzturvērtību.
-0.8 °C




























































































































































































































































