Daudziem garšo biezpiena sieriņš. Kādam bez tā nav iedomājamas brokastis, cits to sataupa launagam, bet vēl kāds sevi palutina brīvdienās, apēdot vairākus sieriņus. Taču, iespējams, retais iedomājas, ka no šā našķa var pagatavot dažādus desertus.

Labs sākums desertam 


“Ziemā biežāk izvēlamies treknu un sātīgu ēdienu, savukārt vasarā un pavasarī gribas kaut ko vieglu un gaisīgu,” ir pārliecināta pavāre Astrīda Čeppe. “Pievienojot dažas vērtīgas piedevas, piemēram, ogas, sēkliņas, riekstus, dīg­stus, gurķus, svaigo sieru un vēl citus produktus, mēs varam padarīt vieglu un gaisīgu arī biezpiena sieriņu, kas satur daudz cukura un kam ir ļoti piesātināta garša.”


Biezpiena sieriņi ir ar vaniļas, zemeņu, citrona un karameļu garšu, tiem pievienotas gan sukādes un šokolādes gabaliņi, gan citi labumi. 

“Lai mazinātu našķa saldumu, pievienoju svaigo sieru rikota, kam ir biezpienam līdzīga struktūra. Tādējādi iegūstu krēmu, ko var klāt uz nelielām maizes šķēlītēm, cepumiem vai pankūciņām. 

Ja izmantoju biezpiena sieriņu ar šokolādes gabaliņiem, garšas un krāsas pastiprināšanai pievienoju kakao, savukārt biezpiena sieriņiem ar citrona garšu bez rikotas pievienoju arī citrona sulu un pierīvēju citrona miziņu. Desertu bagātīgi rotāju ar ogām un dīgstiem, līdz ar to produkts kļūst vēl vērtīgāks. Turklāt ēdot bērns un, protams, arī pieaugušais var izbaudīt deserta sastāvdaļu dažādās struktūras, krāsu un aromātu.”


Biezpiena sieriņu masu gan ziež uz neliela izmēra maizes riciņām, gan cepumiem, gan mazām apaļām pankūciņām. Var izcept plānās pankūkas un masu, kurai pievienotas gabaliņos sagrieztas zemenes, mellenes, mango vai banāni, klāt uz pankūkām, tās satīt rullītī. Pankūku rullīšus ēd veselus un var arī sagriezt. Garšas bagātināšanai pankūkām pievieno piparmētru salsu, ko pagatavo no sakapātām piparmētras lapiņām, kam uzslaka laima sulu un uzrīvē laima miziņu. Salsu pagatavo no piparmētrām un ananasiem, asumiņam pievienojot čili. Savukārt zemenes ļoti labi sader ar rupji maltiem melnajiem pipariem. Tāpēc uz maizītes, kurai uzziests biezpiena sieriņa krēms un sakārtotas zemenes, var droši uzkaisīt rupji maltus melnos piparus.


Kanapē ar krēmu un zemenēm 


Kanapē ar krēmu un zemenēm .
  • rudzu maize ar sēklām

  • tostermaize

  • biezpiena sieriņi ar šokolādes gabaliņiem un citrona garšu

  • svaigais siers rikota

  • bišu maize ar ogām medū

  • sarkano redīsu dīgsti

  • zemenes


Biezpiena sieriņam ar šokolādes gabaliņiem pievieno svaigo sieru rikota un kakao. Samaisa, ievieto konditorejas maisiņā un uzspiež uz rudzu maizes ar sēklām. Dekorē ar zemeņu šķēlītēm un sarkano redīsu dīgstiem.
 

Biezpiena sieriņam ar citrona garšu pievieno svaigo sieru rikota, citrona sulu un smalki sarīvētu citrona miziņu. Samaisa, ievieto konditorejas maisiņā un uzspiež uz tostermaizes. Uz krēma kārto zemeņu šķēlītes, bet garšas bagātināšanai uzliek bišu maizi ar ogām. Ja tās nav, var izmantot ievārījumu, marmelādi vai džemu.
Galvenais, lai ir laba maize. Bet tās vietā var izmantot mazus cepumiņus vai izcept mazas pankūciņas. 


Karameļu krēms ar ogu mērci


Karameļu krēms ar ogu mērci
.
  • biezpiena sieriņš ar karameļu garšu

  • svaigais siers rikota

  • kakao

  • zemenes, avenes vai citas ogas

  • selerijas vai rabarbera kāts



Biezpiena sieriņam ar karameļu garšu pievieno svaigo sieru rikota un kakao. Sajauc un ieliek konditorejas maisiņā. No ogām pagatavo zemeņu, aveņu vai citu ogu mērci. Krēmu uzspiež uz ogu mērces. Iesprauž selerijas vai rabarbera kātu, kas ļoti labi garšos kopā ar saldo krēmu. Var arī kraukšķīgo piedevu aizstāt ar cepumu. 


Ar zirnīšiem un gurķīšiem



Ar zirnīšiem un gurķīšiem
.
  • sēklu maize

  • biezpiena sieriņš ar citrona garšu

  • svaigais siers rikota

  • citrons

  • svaigs gurķis

  • cukurzirnīši

  • kressalātu dīgsti

  • sezama sēklas
, rozā pipari


Biezpiena sieriņam ar citrona garšu pievieno svaigo sieru rikota, sarīvētu citrona vai laima miziņu, mazliet citrona sulas. 
Sēklu maizi sagriež formas riciņās. Uzziež sagatavoto masu, kārto plānās ripiņās sagrieztu gurķi, uzbārsta gaišās un melnās sezama sēkliņas, virsū liek kressalātu dīgstus, kuriem piemīt maiga garša. 
Sēklu maizi sagriež vai ar metāla formiņu izspiež šķēlīti zirņu pāksts atveidā. No cukurzirņu pāksts izņem zirnīšus, pākstī ieliek krēmu, to rotā ar zirnīšiem un rozā piparu graudiņiem. Pipari piešķirs mazu asumiņu. 
Svaigs gurķis sader ar medu, pesto, ko var gatavot no bazilika un piparmētras.


Groziņi


Groziņi.
  • biezpiena sieriņš ar citrona garšu

  • svaigais siers rikota

  • citrons

  • kārtainā mīkla

  • zemenes

  • lielogu krūmmellenes

  • kressalātu dīgsti

  • bišu maize ar ogām medū


Lai biezpiena sieriņu padarītu mazāk saldu, pievieno svaigo sieru rikota, citrona sulu un sarīvētu citrona miziņu. No kārtainās mīklas izcep groziņus vai nopērk jau gatavus. Tos var aizstāt ar mazām, apaļām pankūciņām vai cept palielas plānās pankūkas, uz kurām uzziež sagatavoto krēmu, sarullē, sagriež, rotā ar ogām un pasniedz brokastīs brīvdienu rītā. 
Ar krēmu pildītos groziņus rotā ar lielogu krūmmellenēm, zemenēm, kressalātu dīgstiem un bišu maizi ar ogām medū.

 Bišu maizi var aizstāt ar ievārījumu, džemu vai medu. 


Tornītis ar zemenēm


Tornītis ar zemenēm.
  • tostermaize

  • upeņu sīrups

  • biezpiena sieriņš ar vaniļas garšu
  •  lielogu krūmmellenes

  • piparmētras lapiņas

  • zemenes
, avenes


No tostermaizes ar metāla formiņu izspiež apaļas ripiņas un iemērc upeņu sīrupā (tā vietā var izmantot arī zemeņu, jāņogu vai ķiršu sīrupu), lai maize iegūst nokrāsu un garšu. Tad veido kārtojumu, starp maizes ripiņām, kas piesūcinātas ar sīrupu, liekot vaniļas krēmu (biezpiena sieriņš+svaigais siers rikota). To uzspiež, izmantojot konditorejas maisiņu, bet, ja tā nav, uzklāj ar karoti. Uz krēma liek ripiņās sagrieztas ogas (zemenes un lielogu krūmmellenes). Virsējo kārto rotā ar avenēm, mellenēm un zemenēm.



Maizes vietā var izmantot mazas pankūciņas un kārtot tornītī, pa vidu liekot krēmu.


Bezē ar biezpiena sieriņa bumbiņām


Bezē ar biezpiena sieriņa bumbiņām
.
  • biezpiena sieriņš ar vaniļas garšu

  • svaigais siers rikota

  • bezē cepumi

  • piena šokolāde

  • kaltētas avenes

  • ķirbju sēklas

  • banāni


Biezpiena sieriņam ar vaniļas garšu pievieno svaigo sieru rikota. Bezē cepumus pārgriež, uz vienas pusītes uzziež krēmu, otru pusīti uzspiež virsū. Savienojuma vietā uzbārsta sarīvētu piena šokolādi un sasmalcinātas kaltētas avenes un ķirbju sēklas. Tad ar karotīti izveido pēc iespējas apaļākas bumbiņas un vienu apviļā ūdens peldē kausētā šokolādē, otru avenēs, trešo – ķirbju sēklās. Paviļā, tad ievieto saldētavā, lai masa sastingst. 
Divus banānus noliek blakus, starp tiem iespiež krēmu, rotā ar bezē cepumiem un ūdens peldē kausētu šokolādi.
Ūdens peldē kausēto šokolādi var aizstāt ar veikalā nopērkamo šokolādes mērci.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.